Hóbelevanc

Minden Hóbelevanc, azaz vélemény és értekezés bármilyen témában. Amennyiben szeretnél írni, de nem a kommentek közé, azt megteheted a moverhu-kukac-vipmail.hu címre küldött leveleddel.

Analitycs

Gáz van. Drága a gáz. Sosem volt olcsó, még akkor sem, amikor ezt el akarták hitetni, és a teljes magyar lakosságot arra ösztönözték, hogy szabaduljon meg minden alternatív ötlettől, és fűtsön az olcsó és kényelmes gázzal. Így esett, hogy a magyar háztartások nagy része erre az energiahordozóra építette a fűtési rendszerét. Eközben senki nem gondolt arra, hogy a magyar gázkitermelés olyan alacsony, hogy lényegében semmilyen kihatásunk nincs arra, hogy a gázt a jövőben milyen körülmények között és milyen áron fogjuk beszerezni. Ennek ellenére még néhány éve is elhangzottak ígéretek, miszerint „nem lesz gázáremelés”, mintha bármilyen hatással is tudnánk lenni arra, hogy mennyiért kapjuk a gázt. Arra nem is – gondolta valaki - , de hogy mennyiért adjuk, arra egy egyszerű ötlettel lehetett előállni, amit mindannyian ismerünk ma már. Gázártámogatásnak hívják. 
A gázártámogatás azonban, mint ötlet, rengeteg sebből vérzik. Eleve csak elodáz egy létező problémát. Ahogyan a düledező viskót kőporozással csak látszólag lehet újjá tenni, ugyanúgy az ár támogatásával csak látszólag lehet megoldani azt, hogy a gáz drága jószág. A jelen magyar korra egyébként is jellemző a problémák megoldása helyett azok konzerválása, rejtegetése. Elég csak a gázon kívül annyit mondani, hogy különböző módszerekkel miként rejtettünk el az utóbbi egy évben több tízezer munkanélkülit a közszférába, vagy ugyanígy potenciális munkanélkülieket rejtegetünk ma is a felsőoktatásban. Egyszer vége szakad a jólétnek, és ez most jött el, egyelőre csak a gáz esetében. Végre a fejünkre koppintottak nemzetközi irányból is.
Az elmúlt években az állam éves szinten 100 milliárd forintnyi összeget költött arra, hogy a gáz árához támogatást nyújtson. Igen, ez akkora szám, amivel már nehéz mit kezdeni, a legtöbb földi halandó állampolgár számára ez csak egy nagy szám. Mégis, ha elkezdenénk vizsgálni, hogy mennyi ágazatot tehettünk volna ezzel rendbe az országban, megdöbbentő eredményre jutunk. Képzeljük el, hogy ekkora összeget éveken keresztül beforgattunk volna az egészségügybe. Ugye nem kell ecsetelni az eredményeket? De ne költsük el gyorsan ezt a pénzt, lássuk milyen értelmes dolgot lehetett volna tenni belőle, amitől a gázfogyasztónak is jobb lett volna.
Az ártámogatásoknak csak az adminisztrációjára annyit költött az állam, mint amennyit az energiahatékonysági beruházásokra összesen, leszámítva ebből a panelprogramot. Azaz miközben gyakorlatilag nem költöttünk arra, hogy kevesebb energia fogyjon, még pazarlásra is ösztönöztünk vele. Hiszen az olcsó gázzal lehet tovább pazarolni. Miközben tőlünk fejlettebb országokban is ismerik mibe kerül a fűtés, nálunk még menő úgy fűteni a házat, lakást, hogy a meleget csak sörrel és egy szál alsóneműben lehessen elviselni. Ezt is támogattuk, meg a medence vizének fűtését. Csak egy szűkebb réteg volt, akinél tényleg sokat jelentett, hogy alacsonyabb a számla. De neki sokat jelentett volna az is, ha a havi több tízezer, évek alatt több százezer forintot arra költheti, hogy a lakásában felhasználta energia nagy részével ne az utcát fűtse. Erre azonban nem kapott semmit, de őszintén szólva nem is érdekelte, és csak most szembesül vele, hogy az addig is nehezen fizetett gázszámla jövő télen talán meg is duplázódik.
Sajnos a gáz árának támogatása nem az utolsó ilyen húzás. Tudom, 5%-kos ÁFA-val is drága a távfűtés, de az ÁFA csökkentése ebben az esetben megint csak az állapot bebetonozásához vezet. Lecsökken az ösztönző erő a panelprogram folytatására, egyedi fűtési rendszerek kialakítására, és arra, hogy valaki megvizsgálja mennyire reálisak a távfűtő cégek árai. Egy tollvonással megint sikerült valami olyasmit tenni, aminek a rendbetétele elkerülhetetlen. Ami azonban még nagyobb probléma vele, hogy sok pénzbe kerül. Mindegy, hogy azért, mert az állam kifizeti, vagy azért, mert direktben a bevételi oldalt kurtítja meg vele. Pénz, amiből így is kevés van.
Most azonban gáz van. Télen mindenki szembesülni fog vele, hogy a csőből áramló láthatatlan anyag, ami a meleget adja, nagyon sokba kerül. Jönnek majd a riportok, cikkek, melyek bemutatnak hátrányos helyzetű családokat, akik nem tudják kifizetni a gázszámlát, mert már nincs rá támogatás. Jön a sírás és rívás időszaka, jön a gyász. Meg fogunk siratni sok százmilliárd forintot, amit szó szoros értelmében az ablakon engedtünk ki. Jó volna tanulni belőle, és végre elindulni, nem mézes-mázas kencét kenni problémákra.

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hobelevanc.blog.hu/api/trackback/id/tr781888717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

órarugógerincű felpattanó 2010.04.02. 10:11:55

Igaz. De úgy kellett volna leépíteni, hogy egyidőben a ráfordított összeget támogatásként/kamatmentes kölcsönként elérhetővé tenni szigetelésre/nyílászáró/szellőztető beruházásokra. És akkor szépen, fájdalommentesen kivezethetővé vált volna a lakossági gázártámogatás.

mahet 2010.04.02. 10:26:11

Bakker.. én eddig azt hittem, hogy a gáz az épp aktuális államfő fenekéből áramlik a csövekbe, így könnyen tudják szabályozni az árat. Erre most kiderül, hogy van gázpiac?

Egyéves Önkéntes 2010.04.02. 10:52:58

Amiről senki nem beszél, az pedig az, hogy az igazán szegény emberek nem panelben laknak, hanem tanyákon falvakon.
és ők egy kurva vasat nem kaptak tüzifatámogatás vagy széntámogatás címszó alatt.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2010.04.02. 10:59:06

az igazán szegény emberek véleményére senki (kevesen) kíváncsiak, mert nem is igazán szavaznak. Itt a középosztály az, aki majd sírni fog, és kedvenc újságjaik és tévé műsoraik mutogatni fogják a nyugdíjasokat, hogy milyen rettenetes dolog az, hogy emelkedik a gáz ára!

érdekes a benzin ára is nő, de azért nincs olyan rinya.

Doubledeceker 2010.04.02. 11:00:41

Ez az egész ország a sok rohadt szociális támogatás miatt rohad.

Mindenütt csak visszaélésre adnak okot ezek, és folyamatosan torzítják a piaci viszonyokat.

A legtöbb esetben nem az veszi igénybe a támogatást, aki valóban rászorul.

Én minden kedvezményt, minden kivételt megszüntetnék minden rendszerben, és így szép lassan rend lenne, igaz az átmeneti időszhakban sokan kihalnának!

Unbiased 2010.04.02. 11:01:30

A gáz árát egy titokzatos képlettel határozzák meg - állítólag. Ezzel szemben a dolog úgy működik, hogy egy gáz-főmufti bedobja a 20 százalék emelést, és utána boldogan vesszük tudomásul, hogy pártunk és kormányunk ezt leharcolta 10 százalékra. A szolgáltatók meg dörzsölhetik kezeiket, hogy megint sikerült átverni a népet.

Rá Dios 2010.04.02. 11:02:08

@EÖ: Egyrészt ez igaz, amit mondasz, másrészt csak szétterítik mafla politikusok az általuk nem is viselt költségeket.
Pl. az ÁFA-csökkentés távhő ügyben az érintetlenül hagyott vállalati gazdálkodás mellett csak a kiadható nokiás-dobozok számát növeli vagy tartja szinten.

ruba 2010.04.02. 11:03:42

Jó a cikk. Szánalmas, hogy ebben az országban évente 100 milliárdokat költenek el arra, hogy az oroszok zsebét tömjük(és aminek nagy részével tényleg az utcát fűtjük), szennyezzük a környezetet, míg pl megújuló energiaforrások létrehozására (pl. szélerőmű, geotermikus energiák kiaknázása stb.), évente 4-5milliárdos támogatás áll rendelkezésre. Ez főleg egy olyan országban borzasztó, ahol olyan vékony a földkéreg, hogy az ország legnagyobb részén simán lehetne a föld hőjével fűteni, és akkor nem függnénk az oroszoktól, meg úgy általában senkitől sem. De persze amíg a politikusoknak a gázszállító cégekben van részesedésük, addig nem számíthatunk javulásra.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2010.04.02. 11:06:31

A magasabb Áfa a távhődíjon nem hiszem, hogy a távfűtő műveket rábírná a korszerűsítésre, hiszen ők az összes költséget átterhelik a fogyasztókra. Azért nem probléma az sem, hogy mindenhol félméteres a hó, csak a vezetékek felett zöldell a fű télen is..

giulia 2010.04.02. 11:15:22

@Sparhelt: De az alacsonyabb áfa azt jelenti, hogy a fogyasztó kevesebbet fizet, kevésbé balhézik, kevésbé gondol arra, hogy le kellene válni. Így a távhőművek jól jár vele.
A magasabb távhőár őt is szorongatná, mert nagyobb lenne a lakossági elégedetlenség, és lehet, hogy foglalkozna azzal, hogy a fűtött talajba ne szökjön annyira a hő, és úgy tudjon kedvezményt adni az árból.

Take-it-Easy 2010.04.02. 11:19:14

@ruba: abszolút igazad van. Sőt, én még egy dolgot belelátok a politikusok részesedésén kívül: nem érdekük az emberek gáztól (és bármi más, alapvető energiaforrástól) való függetlenítése, mert a kiszolgáltatott ember fél, és ezáltal irányítható. A politikusainknak nem érdeke, hogy te független légy (mindentől és mindenkitől), mert akkor nem mész el szavazni annak reményében, hogy majd a köv. kormány megoldja a gázár kérdését.

Artie 2010.04.02. 11:21:27

Látom, ide is megjöttek a gázpiaci szakértők. A gáz piaca lényegében nem létezik. Amennyit az oroszok mondanak, annyi. Senkinek nincs beleszólása, pont.

A blogban írtakat én a környezetemben a gázártámogatás kitalálása óta pofázom. Ennyi pénzből ki lehetett volna cserélni fél Magyarországon az ablakokat.

...a zembereknek meg le kellene arról szokni, hogy a 27 fok a normális hőmérséklet otthon.

Rá Dios 2010.04.02. 11:21:56

@giulia: erre gondoltam magam is

Artie 2010.04.02. 11:24:16

@ruba: Tudod, hogy mindenhol kezdenek rájönni, hogy pl. ez a nagy szélkerékmánia parasztvakítás a köbön? Mer' ugye minden így létrehozott kapacitás mögé oda kell tenni ugyanannyi fosszilis (neadjisten atom-) energiaforrást, hogy annak kiesése esetén (mert a rohadt szél nem mindig hajlandó fújni) legyen mit betáplálni a rendszerbe. Na most, annyira sikerül túllőni a célon pl. Csehországban, hogy évekre moratórium van (!) új megújuló energiát használó erőművek építésére, mert annyit építettek, hogy egyszerűen képtelenek annyi fosszilis energiát venni, előállítani, hogy szinten tartsák a rendszer terhelését.

Tetszik, nem tetszik, az egyetlen épeszű megoldás az atom.

movhu 2010.04.02. 11:31:11

@Artie: Pl. Svácjban, ami ugye egy magas életszínvonalú ország, a szállodákban is vastag takaró van télen, nem döglesztő meleg.

Az atom ellen mindenki hadakozik, de értelmes megoldást senki nem tud helyette ajánlani. A vízierőmű felforgatja a természetet, napenergiával áramot termelni drága még, és a cellák előállítása sem környezetbarát. Amit leehtne tenni alternatívaként, az a geotermikus energia, meg a hőnyerés napkollektorból. De ezekkel nem megy sem a TV, sem a számítógép, még a zöldeknek sem.

pakesz (törölt) 2010.04.02. 11:36:49

jajjj

ha mar vegigmondja a dolgokat...
akkor miert nem mondja hogy a medence futesi gazartamogatas az mar ugy cca 3-4 eve megszunt???
mert elotte volt az hogy ALANYI JOGON JART MINDENKINEK!!!
utana is jart valahogyan de legalabb meg kellett igenyelni, es akinek ott volt rendes fizuja az mar nem kapta meg!!!

olyan szep hosszu lett a cikk, miert nem birta ezt az egyet beleirni???

pakesz (törölt) 2010.04.02. 11:37:19

@movhu: Paks + Visegrad (aka Nagymaros)

movhu 2010.04.02. 11:40:38

@pakesz: Magyarországon a bejelentett és bizonyítható jövedelem alapján lehetett igényelni a támogatást. Ezek után kezdjem el magyarázni egy Magyarországon élő embernek, hogy ez mit jelent ? Hányan keresnek minimálbért papíron, akik a többit zsebbe kapják? Hány olyan vállalkozás van, ami soha sem volt nyereséges, a tulaj mégis több tízmilliós autóval jár? Na ő a medencét hidd el, hogy támogatott gázzal fűtötte.

daniferi 2010.04.02. 11:42:47

@Artie: Panelpatkányként mondom, nálam 23 fok volt télen. Igaz, az ablak résnyire nyitva, hogy az utcát fűtsem, mert a távfűtésbe semmi beleszólásom nincs. Annyi a meleg, meg annyit fizetek, amit a cső másik végén mondanak. Nagyon megéri az utcát fűteni...

Manyizga (törölt) 2010.04.02. 11:45:45

1, Távhőtámogatást (áfacsökkentést) megszüntetni, mert értelmetlen. A fogyasztót és a termelőt jobban érdekelté tenni a spórolásban.
2, Összes szociális és egyéb támogatást igényléstől/jövedelemigazolástól függővé tenni (ne alanyi jogon járjon!)
3, családi pótlék helyett adókedvezmény

stb.

pakesz (törölt) 2010.04.02. 11:53:22

@movhu: igen ez igaz...

de akkor is ennek a cikkben meg kellett volna jelennie!!!
mert ugyebar multinal melzonak azert :)
nem is kevesen es legalabb azokat mar ebbol a korbol kizartak!!!

pakesz (törölt) 2010.04.02. 11:58:29

@movhu: jaaa te vagy a szerzo!!!

na hat akkor...
ugyebar a cocik tudtak 2006 ban hogy mit kellene csinalni!!!

csak hat Lendvai Figyeljek Aszamat Ildiko meg Orban Agazaremelest Aminiszterelnok Dontiel Viktor ott volt :)))
nem mondom, ha az akkori gazaeremeles miatt ment volna a csocselek a Parlament ellen en bealltam volna a gepagyu moge, hogy rendet tegyek, mert en igazi hazafi vagyok!!!
szoval meg kellett volna lepni...

de azert a 2000 koruli MOL -t jol seggberakjuk Viktort meg lehetne meg emliteni :)

a tavfutes:
www.gyorho.hu/cgi-bin/index.php?pageID=3&articleID=306
www.pannonpellet.hu/index.php?oldal=esemeny_exp.php&id=228

pakesz (törölt) 2010.04.02. 12:01:53

"Eközben senki nem gondolt arra, hogy a magyar gázkitermelés olyan alacsony, hogy lényegében semmilyen kihatásunk nincs arra,"

azert nem olyan alacsony!!!
sot vannak olyan demagog egyedek akik szerint a hazai lakossagnak a fogyasztasat fedezi...
tehat akkor lehetne csak harmadannyi a gaz, mert hat miert ne, hiszen magyar fold :)))

na a demagogoknak uzenem, hogy hat igazuk van!!!
LEHETNE!!!
csak akkor a hazai Audi ami a magyar lakossagnak megy is legyen onkoltsegi aron, hogy azon a magyar allam semmit ne szedjen le, meg a multi se termesztesen!!!
szoval ALANYI jogon 2 millaert Audi 8 -t minden magyar fogyasztonak!!!
mert ez ugyanaz mint a hazai gazt ahogy a lakossag akarna felhasznalni

movhu 2010.04.02. 12:20:54

@pakesz: Én nem vonom kétségbe, hogy az itt élő illetékesek és politikusok jelentős része tudja és mindig is tudta mit kellene csinálni. De hány van közülük, aki ki mer állni, és elmondani?
(Hozzátéve, hogy h*lye is lenne elmondani, hiszen akkor esélye nem lenne a Parlament közelébe kerülni)

énisfélek 2010.04.02. 12:24:21

A gáz-üzleten milliárdokat kereső cégek tudnak kenőpénzt fizetni az állami döntéshozóknak, a gáz-megtakarításon pár ezer forintot kereső háztartások meg nem fizetnek egy fillér kenőpénzt sem.
Ezek után ki gondolhatja komolyan, hogy itt meg fog változni bármi is?

gyárvárosi 2010.04.02. 12:47:12

Most minden szinte fórumon a gázártámogatás megszüntetése a fő téma.
És azok akik eddig sem kaptak semmilyen támogatást? Mert vagy a munkáltatójuk becsületesen bejelentette őket,(ezek ugye a gonosz,kizsákmányoló multik),vagy nem gázzal fűtöttek? Mivel a derék magyar vállalkozó legtöbbször minimálbérre jelenti be az alkalmazottait, tehát majdnem mindenki jogosult a gázártámogatás igénylésére!
Most gond lesz, mert nem úgymond alanyi jogon jár majd a támogatás. Azt nem értem, ha egy szociális támogatás bevezetésre kerül, azt miért a termék, és nem az azt fogyasztó ember kapja? Így valóban azok, és csak azok kapták volna a támogatást, akik szociálisan rászorulók!
Évi 100 milliárdot költöttek el a kormányok, rossz hatékonysággal,meggondolatlanul. És mégsem kellenek az embereknek!Lehet hogy ezért is?
A gázt sajnos továbbra is az oroszoktól kell vennünk, mert nincsenek a tengeri kikötőktől kiépített vezetékeink, amiken keresztül lehetne a máshonnan vett gázt hajón odaszállítani,és átfejteni a vezetékbe.De ez nem olyan nagy baj, hiszen ha megnézzük a németek, a franciák és még az olaszok is mostanság kötöttek hosszú távú energetikai együttműködési szerződést az orosz gáztermelőkkel.Ugyanis ott tudják, hogy csak attól vásárolhatnak valamit meg, aki rendelkezik a megvenni kívánt áruval! Tehát korrekt szerződések kellenének a termelőkkel, korrekt haszonkulcs, ami ellenőrizhető a nagy és kiskereskedőknek, és máris más lehetne a gáz ára!
Igaz akkor hol lenne az energetikai szektornak a derék döntéshozóink által megígért, és garantált 8%-os haszna? Csak nem piaci viszonyokat akarunk itt is? Mi ez kérem, kapitalizmus?

pakesz (törölt) 2010.04.02. 13:17:29

@gyárvárosi: az allamnak lehetosege van es kotelessege is nehany piaci folyamatba belenyulnia!!!
elvegre azert allam!!!

csak hat ha a futest nezzuk, akkor az allamnak mi az erdeke?
az lenne hogy az energiafuggosegunket csokkentsuk, azaz hogy minel kevesebb kulfoldi cuccot vegyunk
itt talan az urant meg lehetne emliteni, hogy 20 evre elore meg lehetne pl venni :)
es azt is hogy a szallitas az milyen, hiszen uran barhonnan vehetunk, de gazt nem :)

tehat amit kellene:
- szigeteleseket tamogatni
- tavfutest tamogatni (ugyebar azt tudjuk hogy a belvarosba is be akarjak vezetni), a tamogatas az mar boven eleg ami a tavfuteseseknek van, csak azt el kellene juttatni a fogyasztokhoz

a tavfutes tamogatasa azert fontos, mert azzal sokkalta hatekonyabban lehet felhasznalni a gazt

KolompárRómeó 2010.04.02. 13:36:11

Teljesen jogos a leírás. Szerencsére majd a fennmaradó összeget el lehet lopni és nokiásdobozozni.
süti beállítások módosítása