Hóbelevanc

Minden Hóbelevanc, azaz vélemény és értekezés bármilyen témában. Amennyiben szeretnél írni, de nem a kommentek közé, azt megteheted a moverhu-kukac-vipmail.hu címre küldött leveleddel.

Analitycs

RTLKlub híradó operatív csoport, húsvét hétfő.
 
- Most jött a hír, hogy egy családi összetűzés vége gyilkosság lett.
- Hol történt az eset ?
- Ózd közelében…
- Jaj, sejtem, nagy családok…ugye cigányok voltak?
- Sejthető a körülményekből.
- Akkor nem mehet a híradóba. A mostani Jobbik- és jobboldali fóbiánkkal nem passzol. Az utóbbi időben különös figyelmet tanúsítunk a nagyon erőteljes baloldaliságunknak, alig tudjuk megvalósítani, hogy ne teljen el óra jobboldal piszkálás nélkül. Nem tehetjük most ezt tönkre egy ilyen hírrel.
- Akkor hallgatunk róla? Azt mégsem lehet.
- Nem. Menjen ki a helyi kolléga. A képeken lehetőleg ne legyenek emberek, ha van mégis, akkor származásilag nehezen legyen azonosítható. Keressetek fehéreket. Legfeljebb 1 perc mehet belőle adásba, és az is a híradó közepén eldugva.
 
Project sikeresen megvalósítva. Pont.
Szomorú. Meghalt egy ember, és most tényleg mindenki próbáljon meg elrugaszkodni attól, hogy milyen származású volt az illető. Egyszerűen meghalt valaki, aki mások hozzátartozója volt, akit most sokan siratnak, aki most hiányozni fog. Ez ma már nem hír, illetve nem lehet róla beszélni. De ezzel a csenddel az összes olyan média, amely hallgat a hírről, nem segít semmit. Mert hiába azt akarta ezzel elérni bárki is, hogy ne legyen beszédtéma, sokkal rosszabb képet közvetít. Azt, hogy nem fontos egy emberi halál. Mellékes erősítő tényezőkről ne is beszéljünk. Például arról, hogy ma egy politikai körökben elkövetett pénzlopás simán kóstál kétszer annyit a bíróságon, mint egy gyilkosság.
Percekig arról beszél a híradó, hogy a rendőrök mekkora erővel vonultak ki részeg bicikliseket megfogni, és megvágni minimum 30.000 forintra. Arról hallunk, hogy az összes traffipax kivonult a sebesség korlátozó táblák hatálya alá, hogy ellenállás nélkül végezzék munkájukat, majd a héten megkezdjék a levelek kézbesítését a közigazgatási eljárások megindításáról. Nagyszerűen javul a rendőrségi statisztika, a rendőrök meg nem voltak veszélyben, a részeg biciklis és a traffipax árnyéka mégsem olyan veszélyes, mint az ásós, kapás, szamurájkardos tömeg. Év végén meg mindenki csak a statisztikákat figyeli, mennyi milliárd folyt be a bírságokból, és senki nem érti, hogy ilyen hatékony rendőrség mellett miért csökken a közbiztonságérzet.
A híradó pereg tovább. Megtudjuk, hogy Siófokon az eső miatt nem sikerült az együtt locsolkodási rekordkísérlet, hogy Pécsett 2010 db festett tojást állítottak ki. Közte pedig 1 percben felhangzik egy „ja, meghalt egy ember, és többen kórházba kerültek”. A társadalom egy része meg örül, hogy ezek legalább egymást ölik, egy másik része meg ismét nevelődött egy kicsit a fontossági sorrendje tekintetében. Megtudta, hogy százszor fontosabb dolgok is léteznek, mint az, hogy megöltek valakit. Mindegy, hogy politikai indíttatásból, bulvárhatások miatt, de eljutottunk odáig, hogy egy gyilkosság huszadrangú hír lett. Ezek után ne is csodálkozzunk, hogy társadalmunkban is huszadrangú cselekedet lesz megölni valakit. Mert a média nevel. Nagyon rossz irányba.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hobelevanc.blog.hu/api/trackback/id/tr471898205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2010.04.06. 11:13:24

"A társadalom egy része meg örül, hogy ezek legalább egymást ölik"

Azért a tendencia jó, csak az aránnyal van még némi baj. Jelenleg napi +100, -1. Ha ezt meg lehetne fordítani...

movhu 2010.04.06. 11:36:29

@cett: Mind a +100-ról, mind a -1-ről a társadalom azon része tehet, aki saját politikai érdekében hagyta és hagyja, hogy a mostani rossz rendszer fennáljon...

sala 2010.04.06. 12:06:03

Ha politikai okokból döntik el, hogy beszámolnak-e (és ha igen miként) a gyilkosságról, az persze szomorú. Ugyanakkor nem világos nekem, hogy miért kell az összes gyilkosságról beszámolni a Híradóban. Kb. kétnaponta megölnek valakit, tényleg az összesről részletesen hírt kell adni?

movhu 2010.04.06. 12:18:25

@sala: Az, hogy két felfegyverkezett csoport összecsap, és többen megsérülnek és van aki meghal, az nem egyenlő azzal, hogy egy ember megöl egy másikat, ha már kategorizálnunk kell.

egri bálint 2010.04.07. 07:53:15

kedves movhu, egyáltalán nem értek egyet. a médiának nagyon nagy szerepe van abban, hogy magyarországon egyre több a gyilkosság, egyre inkább válhat a gyilkosság problémamegoldó eszközzé. nagy baj van a híradókkal, nagy baj van az újságokkal, és a rossz minőségű magyar média pedig tovább ront az emberek - amúgy is helytelen - valóságképén.
van egy nagyon kedves lányismerősöm, akinek egy időben sokszor tartottam reggeli lapszemlét, és teljesen kikészült tőle: "- miért nem a jó híreket választom ki?" igaz. a médiának tagadhatatlanul van nevelő szerepe is a tájékoztató mellett, miért nem foglalkoznak kicsit jobban a nevelő szereppel?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.04.07. 11:12:40

ezt a gyilkosságot nyugodtan sorolhatjuk az alvilági leszámolások kategóriájába, az pedig - szerintem - kevésbé közérdekű hír, mintha pl. Gipsz Jakabnét teljesen random legyilkolta volna valaki a lakásán. Lássuk be, egy olyan kultúrában, ahol még él a vérbosszú, a vendetta, a családok közötti vérre menő csatározás, ott mindig is lesznek ilyen célzott gyilkosságok, de ezek nem érintik a társadalom többségét. Cinikus, de ez tényleg az 'irtják egymást' kategória, kb. mintha két kínai maffiózó között történt volna a Józsefvárosi piacon.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.04.07. 11:24:15

a blogmotor szarjon farfekvéses, hasnál összenőtt sünikreket, bepötyögöm még egyszer, aztán lesz, ami lesz.

szóval egy ilyen gyilkosság szerintem nyugodtan sorolható az alvilági leszámolások közé, annak pedig kisebb a hírértéke is és a közérdekű fontossága is, mintha teszemazt Gipsz Jakabnét teljesen random módon gyilkolták volna le a lakásán vagy az utcán (mert utóbbi ugye bárkivel megtörténhet, de a leszámolás többnyire csak azzal, aki az adott szubkultúrán belül él). Abban a kultúrában, ahol létezik a vérbosszú, vendetta, véres összecsapások, ott számolni kell az ilyen gyilkosságokkal is. Kb. az a kategória, mint amikor két kínai maffiózó öli egymást a Józsefvárosban: igen sajnálatos, sőt tragikus, de nem közérdekű, az adott kultúrán belüli dolog.

movhu 2010.04.07. 12:28:13

@Rékuc: OFF: az előző hozzászólásod is megjelent :)

ON: Amit írsz, abban igazad van. De azt is tudjuk, hogy a jelenség már előfordult fekete-fekete, fekete-fehér, fehér-fekete viszonlatban is. Sőt ilyenkor szinte kivétel nélkül a kiérkező rendőrökkel is összetűzésbe keverednek.
Én azért tartanám jónak a nagyobb nyilvánosságot, mert el kellene érni azt az ingerküszöböt, ahol az ilyen szervezkedők még a végrehajtás stádiuma előtt példás büntetésben részesülnek. Mert ma az van, hogy esetleg a gyilkost lecsikják pár(sajnos csak pár) évre, a többiek mehetnek szabadon, holott az egész abból indult ki, hogy egy tömeg indult el harcolni. Azért egy tömeg, mert egyikben sem jelent meg a visszatartó erő. Mert mi van, ha kijön a rendőrség? Mindenki szétszéled, megdobálják a rendőrautót, és kész. Holott emberek gyilkosságra készültek. Egyébként miért lett volna náluk kés, ami egyértelműen ezért volt ott. Én pedig ennek a gyökerét ott látom, hogy az emberi élet és annak kioltása egyre kevésbé üti meg az ingerküszöböt :(

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.04.07. 15:15:45

@movhu: igenigen, az ilyen csoportos garázdaságot súlyosabban kellene büntetni, mintegy jelezve, hogy ez ebben a kultúrában nem elfogadott. De első kézből tudom, hogy amikor a borsodi vagy hevesi rendőrök kiszállnak egy-egy ilyenhez, akkor kivétel nélkül az összes rendőrt feljelentik a családok, amire ugye hivatalból vizsgálat indul...

Ami az ingerküszöböt illeti, engem az ilyen 'egymást irtják' jellegű gyilkosságoknál sokkal jobban bánt az, hogy hetente megöl egy nőt az élettársa, ezekből szinte soha nem kerül médiába híradás...

James T. Kirk (törölt) 2010.04.07. 16:50:25

@egri bálint: egy forrást az állításodra tudnál megjelölni? nincs egy hete hogy egy beszélgetésben a gyilkosságokról beszéltek kriminológus/rendőr/stb volt a vendég és pont az volt az állítás hogy az elmúlt években a felére esett a gyilkosságok száma (157 a 2009-es adat ha jól emlékszem) ami ~300/év (de rossz ezt így leírni...) volt stabilan.
ott is megemlítették hogy a médiahiszti miatt ennek sokszorosát gondolná egy laikus.

(pont mint a kábszernél, tanítók és tanárok közötti felmérésben az intravénás droghasználók számát 1 és 2 millió közé tették, szemben a valóság 5-6ezres számával)

zooDoo 2010.06.25. 10:09:18

Érdekes egy ember lehetsz. Az RTL főleg családoknak szóló szórakoztató műsorokat adnak, és a reklámból élnek meg. Ha olyan sokkos idege beteg vagy, hogy téged csak az érdekel kit - hogy daraboltak fel vagy öltek meg, nézd a Hír TV-t és olvasd a Police.hu-t! A közindulat felkorbácsolásához és az emberek idegbeteg viselkedéséhez pont az ilyen szar hírek járulnak hozzá!

Ha valaki megölnek az szomorú, de közünk nincs hozzá, ne engem vagy mást feszélyezzenek vele, vagy rontsák a közbiztonságról kialakult képet. Nem nekem kell ezt megoldani, azért fizetjük az adót, azért van rendőrség, stb.
süti beállítások módosítása